Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Επισημάνσεις σχετικά με την επίσχεση εργασίας (ΟΕΝΓΕ)



1.      Η επίσχεση εργασίας είναι νομικά απολύτως βάσιμη, όπως προκύπτει από την πρακτική που εφαρμόσαμε το 2008 και το 2010 καθώς τις γνωμοδοτήσεις που έχει λάβει η ΟΕΝΓΕ από τον καθηγητή εργατικού δικαίου στο ΑΠΘ κ. Α. Καζάκο[1] και τον δικηγόρο Παρ΄ Αρείω Πάγω κ. Μιχαήλ[2].
2.      Δικαίωμα επίσχεσης έχουν τόσο οι ειδικευμένοι, όσο και οι ειδικευόμενοι γιατροί.
3.      Είναι απαραίτητο να τηρούνται οι νομικοί τύποι κατά την εξαγγελία της επίσχεσης, δηλαδή συμπλήρωση ατομικών δηλώσεων, τις οποίες μπορεί να υποβάλλει συγκεντρωτικά στο Πρωτόκολλο η Ένωση Γιατρών ή η Πενταμελής Επιτροπή.
4.      Στην επίσχεση καλύπτονται όλα τα έκτακτα περιστατικά. Καλό είναι να αναστέλλεται  κάθε διαδικασία πληρωμής στα ταμεία των εργαστηριακών εξετάσεων, επιτρέποντας τη δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών στα Νοσοκομεία και ΚΥ. Επιβάλλεται να διακόπτεται κάθε λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων.
5.      Η παρουσία στο χώρο εργασίας όλων των συναδέλφων που βρίσκονται σε επίσχεση είναι επιβεβλημένη, διοργανώνοντας πολύμορφες εκδηλώσεις: εκπαιδευτικά μαθήματα, συνελεύσεις, διανομή ενημερωτικού υλικού, πορείες, καταλήψεις σε γραφεία Διοικητών, επαφές με κοινωνικούς φορείς κ.ά.
6.      Η ενότητα του κλάδου πρέπει να διαφυλαχτεί με κάθε τρόπο. Προτροπή της ΟΕΝΓΕ είναι να πραγματοποιείται η επίσχεση με τον ίδιο τρόπο απ΄ όλους τους γιατρούς, ειδικευμένους και ειδικευόμενους. Τυχόν μονομερής μετακύλιση της ιατρικής εργασίας προκαλεί τριβές και δεν συμβάλει στην αγωνιστικότητα του κλάδου.
7.      Η καταβολή των εφημεριών Δεκεμβρίου 2011 δεν είναι επαρκής λόγος για αναστολή της κινητοποίησης, εφόσον παραμένουν απλήρωτες οι εφημερίες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2012.
8.      Δεν γίνεται αποδεκτή καμιά περικοπή των δεδουλευμένων προγραμμάτων εφημέρευσης Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου προκειμένου το κόστος να συμπέσει με τα μειωμένα κατά 30% κονδύλια που εγκρίνει το υπουργείο Υγείας. Ούτε δεχόμαστε να χαρακτηριστούν τακτικές εφημερίες ως «πρόσθετες» προκειμένου να πληρωθούν από ίδια έσοδα των Νοσοκομείων, δημιουργώντας προηγούμενο ώστε σταδιακά να μετακυλιστεί η καταβολή των εφημεριών στα ανύπαρκτα σε πολλά Νοσοκομεία «ίδια έσοδα».
9.      Τυχόν φαινόμενα τρομοκράτησης κινητοποιούμενων συναδέλφων πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα από τις Ενώσεις Γιατρών και να καταγγέλλονται στην ΟΕΝΓΕ.


[1] http://www.ygeianet.gr/box/cal/15627.pdf
[2] http://www.eina.gr/mikhail-episxesi.doc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου