Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Mε αφορμή δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας (εφημερίδα Πρωινή, φύλλο της Παρασκευής 12-10-2012) το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Κ. θα ήθελε να ενημερώσει και να καταστήσει σαφή προς κάθε κατεύθυνση, τα ακόλουθα:
Το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας σύμφωνα με το αστικό δίκαιο είναι ατομικό δικαίωμα κάθε εργαζόμενου και  ασκείται είτε μεμονωμένα, είτε μαζικά διά μέσου συλλογικών οργάνων των εργαζομένων. Παραμένει όμως πάντοτε, όπως έχει πολλάκις επισημανθεί και από το προηγούμενο Δ.Σ. της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Κ., ατομικό δικαίωμα κάθε συναδέλφου λειτουργού υγείας.
Οι συνάδελφοι του αναισθησιολογικού τμήματος βρίσκονται σύσσωμοι σε νόμιμη επίσχεση εργασίας (εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά), δεδομένου ότι το νοσοκομείο, ως εργοδότης, έχει καταστεί υπερήμερο απέναντί μας και όπως είναι ευρέως γνωστό, η επίσχεση εργασίας βρίσκεται υπό την πλήρη κάλυψη της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Κ. και της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. (είναι πλέον πανελλήνια).
Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις από τον ίδιο τον υπουργό (σε συνεντεύξεις του) ότι οι εφημερίες του πρώτου εξαμήνου του 2012 θα εξοφλούνταν πλήρως μέσα στο Σεπτέμβριο, εν τούτοις η καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών που διενεργήθηκαν 7 μήνες πριν γίνεται με περικοπή 25%, ενώ σε ότι αφορά τις εφημερίες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου υπάρχει εγκύκλιος του υπουργείου προς τη μισθοδοσία του νοσοκομείου, με βάση την οποία οι εφημερίες αυτές θα περικοπούν σε ποσοστό 65 ως και 75%, αν ποτέ βέβαια πληρωθούν!
Ο συντάκτης του άρθρου λοιπόν, δεν θα έπρεπε να διερωτάται γιατί οι αναισθησιολόγοι συμμετέχουν μαζικά στην επίσχεση εργασίας, αλλά θα έπρεπε να αναρωτηθεί γιατί υπάρχουν τμήματα όπου το σύνολο των ιατρών δε μετείχε ούτε μία ημέρα στην επίσχεση εργασίας. Δεν έχουν και δεν αντιμετωπίζουν τις ανάγκες και τα προβλήματα επιβίωσης, τον καθημερινό εμπαιγμό, την εξαθλίωση και την καταρράκωση της αξιοπρέπειας,  για το σύνολο των οποίων βρίσκονται σε επίσχεση οι συνάδελφοί τους ή είναι περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητοι από αυτούς;
Το Δ.Σ. της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Κ. θεωρεί το συγκεκριμένο δημοσίευμα σκόπιμο και κατευθυνόμενο διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση, τόσο εντός όσο και εκτός νοσοκομείου, ότι οι εκβιασμοί, οι μηχανορραφίες και τα ψευτοδιλήμματα, από τους γνωστούς πια σε όλους υποκινητές και δολοπλόκους, δεν θα περάσουν. Θα υπερασπιστούμε την τιμή, την αξιοπρέπεια και το ήθος κάθε συναδέλφου, που ως στόχος βάλλεται από τους κύκλους αυτούς, διασφαλίζοντας την έξωθεν καλή μαρτυρία του αρωγών του ιατρικού λειτουργήματος.
                                                   Από το Δ.Σ. της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου