Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Συνάντηση του ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ με τον Διοικητή του Νοσοκομείου καβάλας κ.Καρασαβόγλου Αν. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

   
   Την Τρίτη 06-09-2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ με τον νέο Διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας κ.Καρασαβόγλου Αναστ, μετά από αίτημα του ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ. Στην συνάντηση συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα που τέθηκαν από την μεριά της ΕΓΕΣΥΚ:

  1.     Οργανισμός του Νοσοκομείου Καβάλας : ζητήθηκε να γίνει κάθε δυνατή ενέργεια από την μεριά της Διοίκησης ώστε να λήξει η εκκρεμότητα που υπάρχει με τον οργανισμό του Νοσοκομείου. Τονίσθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου σύγχρονου οργανισμού που θα διασφαλίζει τις προοπτικές ανάπτυξης του Νοσοκομείου με βάση τις ανάγκες του νομού αλλά και τον ρόλο που αντικειμενικά παίζει το Νοσοκομείο Καβάλας σε περιφερειακό επίπεδο. Απόψεις και προσπάθειες για μερική υλοποίηση του οργανισμού της 31-12-2012, δεν γίνονται αποδεκτές. Η σύσταση του νέου οργανισμού θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου όλων των θεσμικών παραγόντων του Νοσοκομείου. Η ΕΓΕΣΥΚ θα έχει θέση σε αυτήν την διαδικασία και θα καταθέσει συγκεκριμένες απόψεις και προτάσεις.
  2.     Εφημερίες : αναλύθηκε από την μεριά μας το πρόβλημα που υπάρχει με τις εφημερίες ως αποτέλεσμα των ανεπαρκών κονδυλίων αλλά και των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό. Ξεκαθαρίσαμε ότι την κατάσταση που υπάρχει στο εφημεριακό δεν την νομιμοποιεί ο χρόνος , η σύγκριση με άλλα νοσοκομεία, ή το γεγονός ότι κατά την φετινή χρονιά υπάρχει μια κανονικότητα στην αποπληρωμή των εφημεριών. Θεωρούμε ότι με χειρότερους όρους, λόγω των συνεχιζόμενων περικοπών και του μειωμένου προσωπικού, συνεχίζει να ισχύει η απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου του 2012, που αναγνώριζε την αδυναμία του Νοσοκομείου να εξασφαλίσει ασφαλή εφημέρευση.  Ζητήσαμε από τον Διοικητή του Νοσοκομείου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποπληρωθεί το ποσό των 42.133€ που χρωστάει ακόμη το Νοσοκομείο στους γιατρούς για εφημερίες του 2015. Ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού και του καθορισμού των κονδυλίων για τις εφημερίες του 2017 ζητήσαμε να προβεί η Διοίκηση σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την διασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για το Νοσοκομείο μας.
  3.   Τέθηκε αναλυτικά το πρόβλημα των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό αλλά και σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό . Η προκήρυξη επτά θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού ασφαλώς είναι κάτι θετικό, απολύτως όμως αναντίστοιχο με τις ανάγκες που υπάρχουν. Η επιμήκυνση των συμβάσεων των Επικουρικών που έληγαν την 30-09-2016 δίνει μια προσωρινή ανάσα στο νοσοκομείο δεν καλύπτει όμως συναδέλφους των οποίων η θητεία λήγει μετά την 30-09-16 δημιουργώντας συνθήκες ανισονομίας που πρέπει να αντιμετωπισθεί. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα η διαπίστωση ότι γενικεύεται η χρήση του θεσμού του Επικουρικού ιατρού ως βασικού τρόπου αντιμετώπισης των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό. Με την τακτική αυτή το κράτος αποσύρεται από την μισθοδοσία των γιατρών και την μεταφέρει στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων επιβαρύνοντάς τους υπέρμετρα. Ταυτόχρονα δημιουργείται μια μεγάλη κατηγορία συναδέλφων, που σε λίγο θα προσεγγίζει το 1/3 του συνόλου των υπηρετούντων ειδικών ιατρών, οι οποίοι εργάζονται σε συνθήκες ανασφαλούς εργασίας με ότι αυτό σημαίνει για τους ίδιους αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης του Νοσοκομείου. Απαιτούμε την προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρών και την κατάργηση των ανασφαλών και ελαστικών σχέσεων εργασίας. Ως ΕΓΕΣΥΚ απαιτήσαμε ενημέρωση για τον τρόπο που ορίζονται οι ανάγκες σε απαραίτητο ιατρικό προσωπικό και για τον τρόπο που το Νοσοκομείο ιεραρχεί τις προτεραιότητές του στην πρόσληψη μόνιμων ή Επικουρικών γιατρών.
  4.    Τέθηκε το θέμα της επιβάρυνσης τόσο στην εφημεριακή όσο και τακτική λειτουργία του Νοσοκομείου μας από τους όμορους νομούς. Δεν αντιδικούμε με νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν σημαντικότερα προβλήματα από το δικό μας. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε μια κατάσταση που επιβαρύνεται συνεχώς. Είναι ανάγκη να ζητηθεί επιτακτικά από την ΥΠΕ να ενισχυθούν τα όμορα νοσοκομεία αλλά και να εξασφαλισθούν στο Νοσοκομείο Καβάλας οι απαραίτητοι πόροι και το απαραίτητο προσωπικό ώστε το Νοσοκομείο μας να μπορεί να ανταπεξέλθει στον περιφερειακό του ρόλο.
  5.   .Συζητήθηκε το θέμα της οργάνωσης της λειτουργίας του ΤΕΠ και του συντονισμού της λειτουργίας των γιατρών τόσο στο ΤΕΠ όσο και στις κλινικές, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία, την καλύτερη και αποτελεσματικότερη χρήση πόρων και προσωπικού. Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται ή θα γίνουν θα πρέπει να διασφαλίζουν την δυνατότητα του θεράποντος γιατρού να εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στα πλαίσια επιστημονικά τεκμηριωμένων πρωτοκόλλων που είναι ανάγκη να εισαχθούν στην καθημερινότητα της λειτουργίας μας. Η ΕΓΕΣΥΚ δεν αντιτίθεται στην έννοια της λογοδοσίας σε κάθε επίπεδο. Η λογοδοσία αφορά τους πάντες από τον Δ/ντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, τους Δ/ντές των Τομέων, τους Συντονιστές Διευθυντές, τους Επιστημονικά υπεύθυνους των κλινικών, μέχρι και  τους ειδικευόμενους στο σύνολο όμως των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους.
  6.    . Ζητήσαμε από τον Διοικητή να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να τελειώσει το φαινόμενο των μόνιμα, έξω από κάθε νομικό πλαίσιο,  αποσπασμένων ιατρών.  Η ευθύνη της ΥΠΕ στο συγκεκριμένο θέμα είναι τεράστια. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι θα πρέπει άμεσα ή να επιστρέψουν στις θέσεις τους ή να μεταταγούν ώστε να απελευθερωθούν οι θέσεις που καταλαμβάνουν στο Νοσοκομείο Καβάλας. Το νοσοκομείο πρέπει να διασφαλίσει τις θέσεις του μακριά από λογικές εξυπηρετήσεων ή συμψηφισμών.
  7.      Για άλλη μια φορά θέσαμε το θέμα των εφημερίων που χρησιμοποιούν οι ειδικευόμενοι γιατροί της Β΄Πνευμονολογικής και της Α΄Χειρουργικής κλινικής ζητώντας την μετατροπή τους σε χώρους αξιοπρεπούς ανάπαυσης κατά την εφημερία.
  Ο κ.Καρασαβόγλου για το θέμα του οργανισμού του νοσοκομείου αναγνώρισε την σοβαρότητα του προβλήματος, δήλωσε ότι και δική του θέληση είναι η έναρξη των διαδικασιών από την κεντρική πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την δημιουργία νέου οργανισμού. Δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει ευρεία διαβούλευση στο Νοσοκομείο για το συγκεκριμένο θέμα , δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί και εγγυήθηκε για την συμμετοχή της ΕΓΕΣΥΚ στην διαβούλευση για τον νέο οργανισμό. Για τα λοιπά θέματα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πληρότητα της ενημέρωσης, δεσμεύθηκε για την μελέτη τους και την λήψη μέτρων στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του για την επίλυσή τους.
   Τέλος, συμφωνήθηκε να υπάρξουν και άλλες συναντήσεις για να συζητηθούν και άλλα θέματα που ο χρόνος δεν επέτρεψε να τεθούν και να υπάρξει ένας μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας, ενημέρωσης και διαβούλευσης της ΕΓΕΣΥΚ με την Διοίκηση του Νοσοκομείου.

                                                                                                               Ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ

                                                                                                                      Τσαρίδης Στάθης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου