Τρίτη 10 Μαΐου 2022

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ


                                                    ΚΟΡΙΝΑ Ε. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ 

                                                           ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

         Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Καβάλας (ΕΓΕΣΥΚ) 

          Υπόψιν Προέδρου κ. Γιώργου Τεπελόπουλου

                                                             ΝΟΜΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

Απαντώντας σε ερωτήματα συναδέλφων σας αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα στον εγχώριο τύπο, επισημαίνω τα ακόλουθα: Η απόφαση 3/2022 του Αρείου Πάγου η οποία δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ αφορά αναδρομικά ιατρών εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ, οι οποίοι εργάζονταν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ως εκ τούτου, αρμόδια για οποιαδήποτε ζητήματα αφορούν την εργασία τους τυγχάνουν τα πολιτικά δικαστήρια, βλ. Άρειος Πάγος. Για τα αναδρομικά των ιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι υπηρετούν με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου έχει αποφανθεί ήδη η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’αριθμ. 431/2018 απόφασή της με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι μνημονιακές περικοπές. Μάλιστα οι ιατροί έλαβαν για το διάστημα από 13/11/2014 έως και 31/12/2016 αναδρομικά ποσά που κυμαίνονταν από 12.000-15.000 ευρώ αναλόγως του βαθμού τους. 

 Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας απόφαση στα πλαίσια πρότυπης δίκης αναφορικά με τη συνταγματικότητα του ισχύοντος μισθολογίου (Ν. 4472/2017). Η υπόθεση αφορά προσφυγή των εργαζομένων του Νοσοκομείου Γεννηματά η οποία εκδικάσθηκε την 15.1.2021. Στο μεταξύ έχει «παγώσει» η εκδίκαση όλων των προσφυγών που έχουν κατατεθεί με το ίδιο αντικείμενο. Σε περίπτωση που η απόφαση είναι θετική, ανοίγει ο δρόμος τόσο για την αναμόρφωση του ισχύοντος μισθολογίου (με πολιτική πάντα πρωτοβουλία) όσο και για τη διεκδίκηση αναδρομικών από το 2017 και έπειτα. Εδώ βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι το Δημόσιο απολαμβάνει διετούς παραγραφής (αντί της πενταετούς η οποία ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, επομένως μιλάμε για αναδρομικά των ετών 2020-2021. 

Αναμένουμε επίσης με ενδιαφέρον το σκεπτικό της απόφασης, κυρίως εάν το δεδικασμένο θα ισχύσει για όλους ή για αυτούς που κατέθεσαν ένδικα βοηθήματα καθώς και από πότε (εάν θα ισχύει δηλαδή αναδρομικά από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου ή εναλλακτικά από την ημερομηνία κατάθεσης της προσφυγής ή τη δημοσίευση της απόφασης). Συμπερασματικά, αναμένουμε την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ όσον αφορά τα αναδρομικά των ιατρών ΕΣΥ από το 2017 και έπειτα και στη συνέχεια και αναλόγως της έκβασης της υπόθεσης, ιατροί οι οποίοι δεν συμπεριλήφθηκαν στις προσφυγές που έχουν ήδη κατατεθεί, μπορούν είτε να ασκήσουν νέες προσφυγές/αγωγές είτε να περιμένουν τυχόν σχετική νομοθετική πρωτοβουλία η οποία μπορεί να αφορά είτε τις μελλοντικές τους αποδοχές είτε ακόμη, την καταβολή αναδρομικών ποσών όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, θα σας κρατώ ενήμερους για τυχόν εξελίξεις. Βρίσκομαι πάντοτε στη διάθεσή σας σε περίπτωση που χρειάζεστε διευκρινίσεις επί των ανωτέρω ή άλλων θεμάτων. 

Με εκτίμηση, Κορίνα Λυμπεροπούλου LLB, LLM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου