Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Απόφαση Δ.Σ. ΕΓΕΣΥΚ για τις πρόσθετες εφημερίες


                                                                         Καβάλα  21-09-2011
       Αγαπητοί συνάδελφοι ,
       Όπως σας είναι γνωστό οι πρόσθετες εφημερίες που εκτελούμε για την κάλυψη των αναγκών εφημέρευσης του Νοσοκομείου υπόκεινται στον περιορισμό  του 9%  (Η Υγειονομική Περιφέρεια μπορεί να εγκρίνει  για την αμοιβή των πρόσθετων εφημεριών κονδύλια που δεν ξεπερνούν  το 9% σε σχέση με το συνολικό κόστος  των εφημεριών όπως αυτό προκύπτει από τις προβλέψεις και ρυθμίσεις  του νόμου 3868/αύγουστος 2010) Εξαγγελίες που έγιναν κατά καιρούς και υποσχέσεις που δόθηκαν για αλλαγή αυτού του καθεστώτος που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εφημέρευση των Επαρχιακών Νοσοκομείων αποδείχθηκαν ψευδείς .
     Έχει διαμορφωθεί η παράδοξη κατάσταση να εφημερεύουμε με έγκριση και άρα εντολή του Διοικητικού Συμβουλίου χωρίς να γνωρίζουμε  αν οι πρόσθετες εφημερίες που εκτελούμε θα πληρωθούν . Την κατάσταση αυτή την ανεχθήκαμε επί μακρόν περιμένοντας την υλοποίηση υποσχέσεων που δόθηκαν κατά καιρούς από την πολιτική ηγεσία (εξαγγελία για ποσόστωση 12% που όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ , υπόσχεση Μ.Τιμοσίδη ενώπιον όλων μας ότι το θέμα θα αντιμετωπίζονταν τον Αύγουστο με την θεσμοθέτηση των προτύπων εφημέρευσης  μετά από διαβούλευση με την ΟΕΝΓΕ που επίσης δεν υλοποιήθηκε) .
  Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα διαμορφώθηκε η κάτωθι κατάσταση σε σχέση με την πληρωμή των προσθέτων εφημεριών :
·         Ιανουάριος και Φεβρουάριος εξοφλήθηκαν  πλήρως
·         Υπήρξε περικοπή από το σύνολο των γιατρών που έκαναν πρόσθετες εφημερίες για το Μάρτιο κατά 4055,19€ , για τον Απρίλιο κατά 5986,32€ και για τον Μάιο κατά  2917,98 €.
·         Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος : εγκρίθηκε η πλήρης εξόφληση των πρόσθετων εφημεριών
      Προκύπτει ένα συνολικό ποσό 12959,43€ το οποίο περικόπηκε από την διοίκηση μετά από εντολή της 4ης ΥΠΕ από το σύνολο των γιατρών που έκαναν πρόσθετες εφημερίες . Επειδή είναι θέμα αξιοπρέπειας η διεκδίκηση και του τελευταίου Ευρώ που μας οφείλουν για δεδουλευμένες εφημερίες, ζητήσαμε από την Διοίκηση του Νοσοκομείου την έκδοση εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τους μήνες Μάρτιος-Απρίλιος- Μάιος για κάθε γιατρό ξεχωριστά που του οφείλονται χρήματα από πρόσθετες εφημερίες  . Τα σημειώματα αυτά είναι έτοιμα και βρίσκονται στο γραφείο της υποδιοικήτριας από όπου μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να τα παραλάβουν. Προτρέπουμε όλους τους συναδέλφους να παραλάβουν τα σημειώματα αυτά για να γίνει τελικά ,αν δεν υπάρξει κάποια ρύθμιση μέχρι τέλος του έτους , η δικαστική τους διεκδίκηση με πρωτοβουλία  και έξοδα της ΕΓΕΣΥΚ.
   Σε ότι αφορά τις εφημερίες η θέση μας καθορίζεται από δύο αρχές :
1) ασφαλής εφημέρευση του Νοσοκομείου
2) καμία πλασματικοποίηση των εφημεριών
Ζητούμε επομένως : την κατάργηση των προβλέψεων για τις εφημερίες του Νόμου 3868 και την ασφαλή εφημέρευση των Νοσοκομείων με βάση την κατάρτιση προτύπων εφημέρευσης όπως από καιρό με πολύ συγκεκριμένο και αναλυτικό τρόπο προτείνει η ΟΕΝΓΕ.
  Διαχειριζόμενοι την σημερινή κατάσταση στο Νοσοκομείο μας θεωρούμε ότι :
·         Είναι αδιανόητο να ξεκινάει ο μήνας χωρίς να έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. το πρόγραμμα των εφημεριών . Η έγκριση αυτή γίνεται εκ των υστέρων και για το γεγονός αυτό η Διοίκηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι , την καθυστέρηση με την οποία καταθέτουμε τις προγραμματισμένες εφημερίες . Σε αυτό αποδίδει και την έγκριση πρόσθετων εφημεριών που τελικά δεν αποζημιώνονται . Πρόκειται για μια δικαιολογία που ασφαλώς δεν είναι η αιτία του προβλήματος πρέπει όμως να την αφαιρέσουμε από την Διοίκηση .
·         Οι κλινικές πρέπει να συνεχίσουν να καταθέτουν προγράμματα εφημεριών όπως αυτά διαμορφώθηκαν τους τελευταίους μήνες .
·         Η διοίκηση του Νοσοκομείου μπορεί πολύ καλά να προϋπολογίσει πριν την έναρξη του κάθε μήνα το κόστος των πρόσθετων εφημεριών που δύναται να αποζημιώσει . ‘Οσες εφημερίες θεωρεί ότι αδυνατεί να αποζημιώσει θα πρέπει με δική της ευθύνη να τις  περικόπτει .Δεν είναι δυνατόν να εγκρίνουν και επομένως να μας εντέλλουν να κάνουμε εφημερίες όταν γνωρίζουν ότι αυτές δεν θα πληρωθούν .
·         Παρακαλούμε τους Διευθυντές των κλινικών αλλά και όλους τους συναδέλφους να φροντίσουν ώστε μέχρι την 15η κάθε μήνα να κατατίθενται οι προγραμματισμένες εφημερίες έτσι ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε και να διαχειρισθούμε το θέμα των πρόσθετων εφημεριών .
            Αγαπητοί συνάδελφοι , πολύ σύντομα το Υπουργείο Υγείας  επικαλούμενο την  (ανύπαρκτη)  κοινωνική του ευαισθησία για τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται όταν προσέρχονται στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία,  θα θελήσει να περικόψει δραματικά τον αριθμό εφημερευόντων και κυρίως να καταργήσει κάθε έννοια ιατρικής ειδικότητας επιβάλλοντας την εφημερία «τομέα». Μοναδικός του στόχος η συρρίκνωση στο μισό του κονδυλίου εφημεριών . Το θέμα  αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να αποτρέψουμε το επόμενο διάστημα .
                                                                                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου