Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Η ΟΕΝΓΕ για την κατάρτιση προγραμμάτων εφημεριών με βάση τα νέα δεδομένα



Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κατάρτιση και αποπληρωμή προγραμμάτων εφημεριών καθίσταται μέρα τη μέρα εφιαλτική. Οι αλλοπρόσαλλες νομοθετικές ρυθμίσεις και η ελλιπέστατη χρηματοδότηση καθιστούν πλέον αδύνατη την εφημέρευση σε όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας και του κέντρου, ενώ οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων επιδίδονται σε αυθαίρετες περικοπές, αλλαγές προγραμμάτων και εκβιασμούς.
Η ΟΕΝΓΕ συζήτησε εκτενώς το ζήτημα στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου, προτρέποντας τις Ενώσεις να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις, οι οποίες στηρίχτηκαν με κάθε πρόσφορο μέσο απ΄ όλα τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ.
Ήδη οι εφημερίες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου καταβλήθηκαν με τεράστια περικοπή της τάξης του 25% στην οποία εάν επιπροστεθεί η μείωση του ωρομισθίου κατά 12% οδηγεί σε περικοπή 37% στις δεδουλευμένες εφημερίες, τακτική η οποία φαίνεται πως θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.
Στην πορεία προέκυψε η ρύθμιση στο νόμο 4071/12, από την ερμηνεία της οποίας προκύπτει η κατάργηση των προσθέτων εφημεριών, προκαλώντας ακόμη ένα επεισόδιο απορρύθμισης στην πρακτική έκδοσης ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης.
Η ΟΕΝΓΕ λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, καθώς και όσα έχουν συζητήσει και αποφασίσει οι Ενώσεις της χώρας στις Γενικές τους  Συνελεύσεις, συστήνει στους συναδέλφους να καταθέτουν τους επόμενους μήνες προγράμματα εφημέρευσης τα οποία θα έχουν ημερήσια ασφαλή σύνθεση και θα εκτείνονται σε όσες μέρες του μήνα μπορούν να καλυφθούν με τις εφημερίες που θα αποπληρωθούν με το κονδύλιο που ενέκρινε το υπουργείο Υγείας.
Πρέπει συνεπώς να λάβει τέλος η απλήρωτη εφημέρευση ή η παραπομπή διεκδίκησης δεδουλευμένων εφημεριών στα δικαστήρια. Επίσης πρέπει να λάβει τέλος η παράνομη μετατροπή ενεργών εφημεριών σε εφημερίες ετοιμότητας, όταν μάλιστα  είναι δεδομένο ότι αυτή η πρακτική των Διοικητών οδηγεί σε προγράμματα που δεν έχουν τη σύνθεση που θα επιτρέψει την έγκριση των Επιτρόπων και των ΥΔΕ.
Η ΟΕΝΓΕ καλύπτει και κάθε άλλη μορφή σύνταξης προγραμμάτων που αποφασίζουν οι Ενώσεις, απόφαση που μπορεί να φτάνει  μέχρι και  την άρνηση κατάθεσης ανασφαλών προγραμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου