Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Συνάντηση με υπουργό Υγείας κ.Λοβέρδο . Ενημερωτικό σημείωμα


                                                                                                                                 Καβάλα  08-01-2012
   
    Το Σάββατο 07-01-2012 ο υπουργός υγείας  κ.Λοβέρδος  πραγματοποίησε επίσκεψη στο νοσοκομείο της Καβάλας . Συνοδευόταν από τον υφυπουργό υγείας κ.Τιμοσίδη Μ.
     Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν : ο υπουργός  κ.Λοβέρδος , ο υφυπουργός κ.Τιμοσίδης , οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ κκ. Παπουτσής Δ. και Εμινίδης Σ. , ο βουλευτής της Ν.Δ. κ.Παναγιωτόπουλος Ν. , ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ Τσαρίδης  Στάθης , ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Καβάλας κ.Κροκίδης  Ξενοφών , η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Καβάλας κ.Πετράκη Αικατερίνη , ο Διοικητής  κ. Παπαδόπουλος Δ., και η αναπληρώτρια Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ.Δημητρακάκη Α. , ο αντιπεριφερειάρχης του νομού Καβάλας κ. Γρανάς Αρχέλαος , η Διευθύντρια της ιατρικής Υπηρεσίας κ. Μπουσμπουκίλια Σ. , υπηρεσιακοί παράγοντες του Νοσοκομείου .
   Το αντικείμενο της σύσκεψης και η συζήτηση που ακολούθησε καθορίσθηκαν  ουσιαστικά από  τις τοποθετήσεις που έκαναν διαδοχικά με την έναρξη της σύσκεψης οι τρεις πρόεδροι  ( Τσαρίδης  ,Κροκίδης  ,Πετράκη ).
   Ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ έθεσε το σύνολο σχεδόν των θεμάτων που αφορούν τους Νοσοκομειακούς  Γιατρούς και  με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν στο Νοσοκομείο της Καβάλας . Από τον πρόεδρο του Ι.Σ.Καβάλας τέθηκαν θέματα  σε σχέση με την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και τις θέσεις  ως προς τον ΕΟΠΥΥ του Ιατρικού κινήματος .
   Από την συζήτηση και τις απαντήσεις του Υπουργού προέκυψαν τα εξής :
  •      Το υπουργείο υγείας  υλοποιεί πρόγραμμα 75 ημερών με βάση συμφωνημένες μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κ.Παπαδήμου πολιτικές και ως εκ τούτου στην περίοδο  αυτή δεν θα ανοιχτούν καινούργια θέματα .
  •        Επανειλημμένα  και με κάθε τόνο δηλώθηκε ότι πρωταρχικός στόχος στον χώρο της υγείας και για το 2012 παραμένει η περαιτέρω περιστολή των δαπανών .
  •        Ο υπουργός κλήθηκε να τοποθετηθεί πάνω στις διαρροές  σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για νέες  περικοπές στο ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο . Τις διέψευσε κατηγορηματικά  και  δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση ούτε από τον ίδιο ούτε από συναρμόδιους Υπουργούς με τους οποίους συζήτησε το θέμα ,όπως δήλωσε, μετά την εμφάνιση στον τύπο των συγκεκριμένων διαρροών .
  •     Πρόθεση του Υπουργείου είναι τα προβλήματα στελέχωσης των κλινικών μέσα στο 2012 να αντιμετωπισθούν  με μετακινήσεις ήδη υπηρετούντων γιατρών και με την χρησιμοποίηση γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Δηλώθηκε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία πρόσληψη. Χαρακτηριστικά  ειπώθηκε: «αν γίνουν κάποιες ελάχιστες προσλήψεις αυτές  θα αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό». Για την  κριτική που έγινε από την μεριά μας  αναφορικά με  την επί της ουσίας κατάργηση  του θεσμού της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που επιχειρείται με τις πολιτικές του υπουργείου Υγείας ,  η απάντηση ήταν ότι το υπουργείο είναι αποφασισμένο να υλοποιήσει αυτές τις πολιτικές. Μάλιστα σε συνέντευξη που έδωσε πριν την συνάντηση ο κ.Λοβέρδος δήλωσε ότι αντιμετωπίζει πολύ θετικά το ενδεχόμενο  να προσληφθεί στο μέλλον και νοσηλευτικό προσωπικό με ιδιωτικές σχέσεις εργασίας .
  •     Σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην ΩΡΛ κλινική που έμεινε με μια γιατρό , Επιμελήτρια Β΄,  μετά την συνταξιοδότηση του Διευθυντή , ανακοινώθηκε ότι το πρόβλημα σε πρώτη φάση θα αντιμετωπισθεί με την απόσπαση γιατρού από άλλο Νοσοκομείο . Δηλώθηκε ότι ο γιατρός θα βρίσκεται στο Νοσοκομείο την Τρίτη 10-01-2012  . 
  •       Αναφορικά με τις εφημερίες "αναγνωρίσθηκε για άλλη μία φορά" ότι το πλαίσιο του νόμου 3868 είναι προβληματικό , παρόλα αυτά οι όποιες αλλαγές παραπέμπονται για το μέλλον . Ζητήσαμε να σταματήσει η πρακτική εκ των υστέρων και μετά την πραγματοποίηση των πρόσθετων εφημεριών να περικόπτονται αυτές από τις ΔΥΠΕ με το αιτιολογικό ότι υπερβαίνουν το πλαφόν 9% . Ζητήσαμε επιτακτικά να πληρωθούν απλήρωτες πρόσθετες εφημερίες του 2011 που περικόπηκαν αφού πραγματοποιήθηκαν , δεν πήραμε όμως καμία απάντηση. Το θέμα του 12% έχει εγκαταλειφθεί οριστικά .
  •       Η κριτική μας στην επιβολή  5ευρου ως εισιτήριο στα τακτικά Ε.Ι. και στις επιβολές αμοιβών από τις διοικήσεις   στα ΤΕΠ και στα προβλήματα που δημιουργούν  στους ασθενείς σε συνθήκες οικονομικής κρίσης , απαντήθηκαν με την προτροπή προς την Διοίκηση να επιβάλλει ακόμη πιο  αποφασιστικά αυτά τα μέτρα και να διασφαλίσει την επιβολή τους και στα Κέντρα Υγείας .
  •     Το θέμα του νομοσχεδίου για την επιβολή εξετάσεων για έναρξη ειδικότητας δεν βρίσκεται πλέον στην ατζέντα του Υπουργείου λόγω των αντιδράσεων Ν.Δ. και ΛΑΟΣ.
  •    Οι συγχωνεύσεις κλινικών που είχαν αναγγελθεί δεν θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
  •     Σε ότι αφορά τα θέματα που τέθηκαν για  τον ΕΟΠΥΥ δεν ειπώθηκε κάτι καινούργιο, ενώ  δηλώθηκε η αποφασιστικότητα του Υπουργείου  παρά τις αντιδράσεις της ιατρικής κοινότητας  να προχωρήσει η υλοποίηση των όσων έχουν ανακοινωθεί .


                                                                           
                                                                                                              Τσαρίδης  Στάθης
                                                                                                             Πρόεδρος ΕΓΕΣΥΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου