Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Σχετικά με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους περί επισχέσεων(ΟΕΝΓΕ)


Σε Νοσοκομεία όπου ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας οι Διοικητές αποστέλλουν τη γνωστή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (κλικ εδώ) προκειμένου να εκφοβίσουν τους γιατρούς, ώστε να αποσυρθούν οι δηλώσεις επίσχεσης, αντί να φροντίσουν το αυτονόητο, δηλ. να καταβάλουν τα οφειλόμενα.
Αυτό συνέβη τις τελευταίες ημέρες σε όλα τα Νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας- Θράκης με την παρότρυνση του Διοικητή της ΥΠΕ κ. Τσιτουρίδη, σε Νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ και υποπτευόμαστε ότι σύντομα θα συμβεί σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας.

Η  νομική επιχειρηματολογία της γνωμοδότησης του ΝΣΚ βασίζεται στο Βαυαρικό Δίκαιο της Βασιλείας του Όθωνα και συνοψίζεται στο απόφθεγμα «το Κράτος είναι φερέγγυος και αξιόχρεος εργοδότης». Με βάση αυτή τη γνωμοδότηση ο δημόσιος υπάλληλος ως υπηρέτης του Κράτους απαγορεύεται να κάνει χρήση του δικαιώματος της επίσχεσης, ακόμη και εάν παραμείνει επ΄ αόριστον απλήρωτος για δεδουλευμένες αποδοχές.
Προφανώς το ΝΣΚ υποδύεται άγνοια του ευρωπαϊκού δικαίου που εξομοιώνει πλήρως το Κράτος με οιονδήποτε άλλον εργοδότη αναφορικά με τις υποχρεώσεις του έναντι των εργαζομένων, των οποίων οφείλει να εξοφλεί έγκαιρα τις δεδουλευμένες αποδοχές.
 
Το πρώτο σημείο που πρέπει να διευκρινίσουμε είναι ότι το συγκεκριμένο έγγραφο του ΝΣΚ αποτελεί γνωμοδότηση, δηλαδή έκφραση νομικής γνώμης. Δεν αποτελεί νόμο, υπουργική απόφαση, δικαστική απόφαση, ούτε έχει νομική ισχύ υπέρτερη των γνωμοδοτήσεων που έχει λάβει η ΟΕΝΓΕ από τον καθηγητή του Εργατικού Δικαίου κ. Καζάκο και τον δικηγόρο Παρ΄ Αρείω Πάγω κ. Μιχαήλ (κλικ εδώ κι εδώ).
Οι Διοικητές Νοσοκομείων χρησιμοποιούν τη γνωμοδότηση αυτή ως μέσον εκφοβισμού, κανείς όμως δεν τολμά να περικόψει μισθό στους γιατρούς που προβαίνουν σε επίσχεση, διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως η περικοπή μισθού αποτελεί αυτόφωρο αδίκημα και τυχόν μήνυση θα τους οδηγήσει στο αστυνομικό τμήμα και στο κρατητήριο.
 
Το δεύτερο σημείο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως οφείλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στα όπλα και τις δυνάμεις μας. Το όπλο των επισχέσεων αξιοποιήθηκε από το νοσοκομειακό κίνημα την περίοδο του 2008 και καταφέραμε να συνάψουμε την κλαδική συμφωνία, αξιοποιήθηκε την εποχή του 2010 και καταφέραμε να επιβάλουμε την πληρωμή των εφημεριών στις 27 του επόμενου μήνα. Πρόκειται για μέσο διεκδίκησης απολύτως νόμιμο και σε όσες περιπτώσεις οι Διοικήσεις προσέφυγαν στα δικαστήρια έχασαν πανηγυρικά, όπως ενδεικτικά συνέβη στα Χανιά (κλικ εδώ).
Συνεπώς στις περιπτώσεις που οι Διοικητές Νοσοκομείων επιδίδουν τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ οι Ενώσεις Γιατρών ή οι Πενταμελείς Επιτροπές απαντούν εγγράφως επισυνάπτοντας τις δύο γνωμοδοτήσεις που έχει στα χέρια της η ΟΕΝΓΕ και απαιτώντας την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών. Εάν η κατάσταση οξυνθεί είναι επιβεβλημένη η κατάληψη του γραφείου Διοικητή, η παραίτηση από Επιτροπές και άλλα όργανα του Νοσοκομείου, η προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας.
 
Σχετικά με την απειλή διακοπής σύμβασης σε ειδικευόμενους
Το επέσεισε ως απειλή ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών και το απέσυρε την επαύριον, μετά από παρέμβαση της ΟΕΝΓΕ και μαζική παράσταση των γιατρών του Νοσοκομείου. Πρόκειται για μέτρο ολοσχερώς παράνομο, διότι ο εργοδότης δεν δικαιούται να διακόψει σύμβαση εργαζομένου που πραγματοποιεί επίσχεση εργασίας.
 
Σχετικά με την άρνηση προσμέτρησης της επίσχεσης ως χρόνου ειδικότητας
Πριν δύο χρόνια ο τότε Διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ. Α. Μπουσουλέγκας αποπειράθηκε να χρησιμοποιήσει αυτό το μέτρο ώστε να καταστείλει τις επισχέσεις των ειδικευομένων. Η ΟΕΝΓΕ ζήτησε γνωμοδότηση από τους κκ Καζάκο και Μιχαήλ (κλικ εδώ) και η απειλή παρέμεινε γράμμα κενό, χωρίς να επηρεαστεί η ειδίκευση των ειδικευομένων.
 
Σχετικά με τη συναίνεση γιατρών στην περικοπή προγραμμάτων, ώστε να επαρκέσουν τα κονδύλια
Η ΟΕΝΓΕ δεν συνιστά τέτοια πρακτική, διότι ανοίγει έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο, ο οποίος τελικά θα οδηγήσει στην καταβολή ενός ευτελούς «έναντι» και στην ανάγκη μόνιμων αγωγών προς τα Νοσοκομεία, προκειμένου να διεκδικηθούν δεδουλευμένες εφημερίες. Θέση μας είναι πως απαιτούμε την έγκαιρη και εξ ολοκλήρου καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών.
 
Συμπέρασμα
Εάν είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε σε μία δίκαιη και εύλογη κινητοποίηση όπως η επίσχεση εργασίας, τότε πρέπει να αγνοήσουμε απειλές και εκφοβισμούς των Διοικητών και να επιμείνουμε, έχοντας δεδομένη την κάλυψη της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεων Γιατρών. Η ΟΕΝΓΕ στην τελευταία απόφαση του Γενικού Συμβουλίου κάνει εκτενή αναφορά στο ζήτημα των επισχέσεων και περιλαμβάνει παράρτημα με συγκεκριμένες οδηγίες (κλικ εδώ).
 
Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου