Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (σχετικά με την πληρωμή των πραγματοποιηθησών εφημεριών)


Προς την ΟΕΝΓΕ                                                                   Καβάλα 16-06-2012
                                                  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
                     (σχετικά με την πληρωμή των πραγματοποιηθησών εφημεριών)

   Αγαπητοί συνάδελφοι , σχετικά με το θέμα της πληρωμής των εφημεριών στο νοσοκομείο της  Καβάλας έχει διαμορφωθεί η εξής κατάσταση :
·         Πληρώθηκαν  αρχές Μαΐου οι τακτικές εφημερίες του Ιανουαρίου στο ποσό του 12μορίου(περικοπή ~25% που έγινε οριζόντια στο σύνολο των συναδέλφων)
·         Πληρώθηκαν 15-06-2012 οι τακτικές εφημερίες του Φεβρουαρίου  στο ποσό του 12μορίου(περικοπή ~25% που έγινε οριζόντια στο σύνολο των συναδέλφων)
  Πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξε μεγάλη αντίδραση από την μεριά της τοπικής ΥΔΕ και του επιτρόπου για την πληρωμή των παραπάνω εφημεριών . Προβάλλονται τα εξής επιχειρήματα από την μεριά τους :
1)το  Δημόσιο δεν μπορεί να πληρώνει μέρος της οφειλής αλλά το σύνολό της και επομένως από την στιγμή που τα προγράμματα των πραγματοποιηθεισών εφημεριών κοστίζουν παραπάνω από το ύψος του 12μορίου δεν μπορούν να αποζημιωθούν παρά μόνο αν τροποποιηθούν , κάτι που φυσικά κατηγορηματικά αρνηθήκαμε.
2)Τα προγράμματα των πραγματοποιηθεισών εφημεριών δεν ανταποκρίνονται  στις προβλέψεις του Νόμου 3868 και άρα δεν μπορούν να πληρωθούν . Επί της ουσίας αρνούνται να αποδεχθούν την μετατροπή των εφημεριών σε άλλου είδους εφημερίες. Η μετατροπή όμως αυτή γίνονταν και συνεχίζει να γίνεται από την Διοίκηση του Νοσοκομείου για να γίνει δυνατή η κάλυψη όλου του μήνα . Επί της ουσίας στην αρχή κάθε μήνα εντελλόμεθα να κάνουμε εφημερίες την νομιμότητα των οποίων δεν αναγνωρίζουν η ΥΔΕ και ο Επίτροπος και για αυτό αρνούνται να εγκρίνουν την πληρωμή τους.
  Οι εφημερίες του Φεβρουαρίου εγκρίθηκαν και τελικά πληρώθηκαν μετά από πολύ μεγάλες πιέσεις που ασκήσαμε και  υπό την πίεση της συνεχιζόμενης Επίσχεσης Εργασίας , μας δηλώθηκε όμως ξεκάθαρα ότι αν δεν υπάρξει κάποια κεντρική ρύθμιση δεν υπάρχει περίπτωση να εγκριθεί η πληρωμή των εφημεριών από τον Μάρτη και μετά .
  Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια κεντρική  παρέμβαση άμεσα ώστε να γίνει δυνατή η πληρωμή τουλάχιστον στο ύψος του 12μορίου των εφημεριών του Μάρτη και του Απρίλη. Σημειωτέον ότι μας δηλώθηκε πώς η ΕΑΠ θα ανοίξει για εντάλματα την 30-06-2012 . Για να μπορέσουμε λοιπόν να πληρωθούμε Μάρτη και Απρίλη(μήνες για τους οποίες το Υπουργείο αποδέσμευσε κονδύλια) στα μέσα Ιούλη, πρέπει να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις των τοπικών ΥΔΕ και Επιτρόπων άμεσα.
3)Σε ότι αφορά τα περικοπέντα ποσά των εφημεριών του Γενάρη και του Φλεβάρη για τα οποία η 4 ΔΥΠΕ όπως είναι γνωστό επιχορήγησε το Νοσοκομείο μας με έκτακτα κονδύλια , αποδείχθηκε ότι η κίνηση αυτή είναι επίσης στον αέρα μια και από την τοπική ΥΔΕ μας δηλώθηκε ότι αυτά τα ποσά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αφού με βάση τον νόμο οι ΔΥΠΕ μπορούν να πληρώνουν μόνο πρόσθετες εφημερίες (9%) και όχι τακτικές . Επομένως και εδώ πρέπει κεντρικά να ρυθμιστή το θέμα τόσο για τις εφημερίες από τον Γενάρη μέχρι σήμερα όσο και για αυτές που θα συνεχίζουμε να κάνουμε μια και είναι δεδομένο  ότι τα προγράμματα που εντελλόμεθα από την Διοίκηση να εκτελέσουμε  σε κάθε περίπτωση ξεπερνάν και  θα ξεπερνάν άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο το ύψος του 12μορίου. Σε διαφορετική περίπτωση είναι αδύνατο να καλυφθεί η εφημέρευση του Νοσοκομείου καθόλι την διάρκεια του μήνα.
  Σε ότι αφορά τις πρόσθετες εφημερίες , τακτική του Νοσοκομείου είναι να τις πληρώνει μετά την πληρωμή των τακτικών εφημεριών του κάθε μήνα . Έχουμε πληρωθεί τις πρόσθετες του Γενάρη και περιμένουμε άμεσα να πληρωθούμε τις πρόσθετες του Φλεβάρη. Η τακτοποίηση λοιπόν των προβλημάτων αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών θα ξεμπλοκάρει  και την ταχύτερη αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών.
   Όλα τα παραπάνω αφορούν την διαχείριση των προβλημάτων μέχρι σήμερα . Ασφαλώς προϋπόθεση  για την  ομαλή εφημέρευση του Νοσοκομείου στο μέλλον είναι η αύξηση των κονδυλίων για τις εφημερίες .Για να υπάρξει ασφαλής εφημέρευση , για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του συνόλου των συναδέλφων στην εφημέρευση του Νοσοκομείου(στο Νοσοκομείο μας 14 συνάδελφοι έχουν αποκλειστεί πλήρως από το εφημεριακό έργο λόγω των χαμηλών κονδυλίων) ,για να μην υπάρχει το απαράδεκτο φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας . Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα . Προφανώς και δεν μπορούμε  να συνεχίσουμε να εφημερεύουμε χωρίς να πληρωνόμαστε και μάλιστα όταν μας δηλώνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο εφημερεύουμε είναι αδύνατο νομότυπα να αποζημιωθεί!!!

                                                                                                               Συναδελφικά
                                                                                         Τσαρίδης Στάθης - Πρόεδρος ΕΓΕΣΥΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου