Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ
Θέμα: Αντιμετώπιση περιστατικών βίας στο Νοσοκομείο – Δικαιώματα Ιατρών
Ήθελα να σας επισημάνω ότι κατόπιν μελέτης της σχετικής νομοθεσίας στις περιπτώσεις σωματικής βλάβης των άρθρων 308-311 του Ποινικού Κώδικα (σωματική βλάβη, απρόκλητη σωματική βλάβη, επικίνδυνη σωματική βλάβη, βαριά σωματική βλάβη και θανατηφόρα σωματική βλάβη) σύμφωνα με το άρθρο 315 του Ποινικού Κώδικα, εάν ο παθών είναι δημόσιος υπάλληλος και η πράξη τελέσθηκε κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του ή για λόγους σχετικούς με την εκτέλεσή της η δίωξη ασκείται ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΩΣ ήτοι χωρίς έγκληση από τον παθόντα. Επίσης, η τέλεση απρόκλητης ή και επικίνδυνης σωματικής βλάβης εναντίον ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ υπαλλήλου συνιστά ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ (άρθρο 315Α του Ποινικού Κώδικα).
Εξάλλου σε περίπτωση εξύβρισης (361 ΠΚ), απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης (361Α ΠΚ), δυσφήμισης (άρθρο 362 ΠΚ), και συκοφαντικής δυσφήμισης (άρθρ. 363 ΠΚ), κατά γενικό κανόνα η δίωξη ασκείται μόνον μετά από έγκληση του παθόντος.
Όμως, αν ο παθών είναι αστυνομικός, λιμενικός, πυροσβεστικός ή ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ υπάλληλος και η πράξη συνέβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του από πρόσωπο που ενήργησε με καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά αυτού (ήτοι ανώνυμα ή δια τηλεφώνου) η ποινική δίωξη στην περίπτωση αυτή ασκείται επίσης αυτεπάγγελτα (άρθρο 368 Ποινικού Κώδικα).
Επίσης, εάν ο παθών είναι δημόσιος υπάλληλος και η πράξη συνέβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του ή για λόγους σχετικούς με την εκτέλεσή της, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν έγκληση η προϊστάμενή του αρχή (Νοσοκομείο) και ο αρμόδιος υπουργός (άρθρ. 368 ΠΚ).
Τέλος, σύμφωνα με το αρθρο 46 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για αξιόποινες πράξεις που τελούνται σε βάρος δημοσίων οργάνων και υπαλλήλων κατά την άσκηση των ανατεθειμένων σε αυτούς καθηκόντων, ο παθών υποβάλλει την έγκληση ατελώς και χωρίς την κατάθεση παραβόλου.
Επισημαίνεται τέλος, ότι σε περίπτωση τέλεσης αυτόφωρου κακουργήματος ή πλημμελήματος κάθε αστυνομικό όργανο, έχει υποχρέωση, ενώ οποιοσδήποτε πολίτης το δικαίωμα, να συλλάβει το δράστη, τηρώντας τις διατάξεις του Συντάγματος για την άμεση προσαγωγή του στον εισαγγελέα (άρθρ. 275 παρ. Κώδικα Ποινικής Δικονομίας).
Παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.
Με εκτίμηση,
Κυριακή (Κορίνα) Λυμπεροπούλου
Δικηγόρος, LLB, LLM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου