Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η εξαθλίωση των γιατρών είναι εξαθλίωση της κοινωνίας

Η κοινωνική πολιτική που περικόπτει επιλεκτικά τις δομές της υγείας και την χρηματοδότησή τους, και που εγκαταλείπει τον ασθενή χωρίς φάρμακο, γιατρό και στοιχειώδεις όρους ασφάλειας, μέρα με την ημέρα δείχνει και πιο καθαρά τις προθέσεις της. Η “οικονομία” των μισθών και των απαραίτητων αναλώσιμων, στόχο έχει όχι τη “διάσωση” του προϋπολογισμού, αλλά την εξαθλίωση και υποταγή των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Ήδη οι ασθενείς, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, πληρώνουν από την τσέπη τους την πρωτοβάθμια περίθαλψη και τα φάρμακά τους, ενώ επίκειται μετά βεβαιότητας η εφαρμογή ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στα νοσήλεια, πιθανότατα υψηλού, λόγω αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να αποζημιώσει τα νοσοκομεία.

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και για τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και για αυτούς που τις χρειάζονται. Οι κινητοποιήσεις μας δεν έχουν στόχο να μάθουν οι πολίτες τα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. γιατί ήδη τα γνωρίζουν, αλλά να καταστήσουμε σαφές ότι δεν μπορεί να δρομολογείται η πλήρης εξαθλίωση της κοινωνίας χωρίς καμία αντίσταση.

Η δραστική μείωση του κονδυλίου για εφημερίες ιατρών, το σκοπίμως ασαφές νομοθετικό πλαίσιο, η υποχρηματοδότηση των Νοσοκομείων και η κλοπή των Ταμειακών τους διαθεσίμων, έχουν οδηγήσει σε αυθαίρετες οριζόντιες περικοπές ποσοστού από τις ήδη εκτελεσθείσες εφημερίες, και σε απαράδεκτες  καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τους, εδώ και ένα έτος. Κυρίως όμως έχουν οδηγήσει στην επικίνδυνη υποστελέχωση των νοσοκομείων κατά τις ώρες της εφημερίας από πολλές ιατρικές ειδικότητες.

Στο νοσοκομείο Καβάλας η ίδια η διοίκηση όταν ψήφιζε στο διοικητικό συμβούλιο την περικοπή του προγράμματος εφημεριών με αναστολή εφημέρευσης ιατρών σε αρκετά τμήματα του νοσοκομείου, χαρακτήρισε το πρόγραμμα αυτό «οριακά ανασφαλές»!!!
Σε αρκετές περιπτώσεις κατ’ εντολή της διοίκησης εφημερεύει ειδικευόμενος ιατρός με τον ειδικευμένο ιατρό σε εφημερία ετοιμότητας ή μικτή, κατά παράβαση του νόμου.

Η πραγματική απώλεια του εισοδήματός μας είναι ήδη 40%, ενώ προγραμματίζεται επιπλέον μείωση κατά 23% κατά μέσο όρο, το αμέσως προσεχές διάστημα. Πολλοί συνάδελφοι δυσκολεύονται ήδη στο να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Στα πλαίσια της “επικοινωνιακής πολιτικής” οι εκάστοτε κυβερνώντες διασύρουν ολόκληρο τον ιατρικό κλάδο κατηγορώντας τον για καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, υψηλούς μισθούς κλπ. Δεν μας λένε όμως, σε σύνολο 25000 ιατρών πανελλαδικά πόσοι είναι και ποιοί; Και γιατί δεν έχουν συλλάβει κανέναν; Ούτε αναφέρουν πόσοι γιατροί αναγκάζονται πλέον να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό  αναζητώντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας-διαβίωσης.

Όσοι παραμένουν ακόμη στις επάλξεις (για πόσο ακόμα άραγε;) είναι απλήρωτοι μήνες και συνεχίζουν υπερβάλλοντας εαυτό να προσφέρουν ακόμη υπηρεσίες στο δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό τιμώντας τον όρκο που έδωσαν.

Οι μάσκες έπεσαν. Αυτή η εξουσία δε θέλει υγιείς ανθρώπους, δεν ενδιαφέρεται για κανένα σύστημα δημόσιας υγείας, δε συγκινείται από το δράμα των ανασφάλιστων.
Η οικονομική εξαθλίωση των γιατρών είναι μήνυμα στη κοινωνία για την καταβαράθρωση που της επιφυλάσσουν.

Καλούμε σε συμπαράταξη  όλους τους πολίτες, γιατί ο αγώνας μας είναι και δικός τους  αγώνας!!!

Το Δ.Σ. της ΕΓΕΣΥΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου