Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 29/06/22

 ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

ΚΩΣΤΟΥΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΑΡΑΝΟΥ 11, 65302, ΚΑΒΑΛΑ

 

 

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ Κ.Υ. ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

 

κ. Ιατροί,

 

την 28.6.2022 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε γνωστό ότι με σειρά αποφάσεών του έκρινε αντισυνταγματικό το νέο μισθολόγιο των Ιατρών ΕΣΥ (Ν. 4472/2017), ωστόσο θεωρώντας ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι σημαντικότερο από τη νομιμότητα και το Σύνταγμα με μια νομική ακροβασία, που καθιερώθηκε την εποχή των μνημονίων, περιόρισε τα αποτελέσματα της αντισυνταγματικότητας για το χρόνο μετά τη δημοσίευση της απόφασης, πλην των περιπτώσεων, που είχε ήδη κατατεθεί κάποιο ένδικο βοήθημα. Η απόφαση αφορά αποκλειστικά τους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ και όχι όσους έχουν σύμβαση ιδιωτικού δικαίου (επικουρικοί-ειδικευόμενοι).

 

Η ως άνω εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα και για τις αγωγές, που προγραμματίζονταν να ασκηθούν από το γραφείο μας και για τις οποίες αναμενόταν η χορήγηση των τελευταίων εγγράφων, ώστε να ολοκληρωθεί η σύνταξη τους και να κατατεθούν, τα οποία συνοπτικά διαμορφώνονται ως ακολούθως:

α) Περιορίζονται δραστικά οι πιθανότητες να γίνουν δεκτές οι αγωγές, που θα κατατεθούν στο μέλλον και θα αφορούν το χρονικό διάστημα έως 28.6.2022 (πρακτικά χάνονται οι διεκδικήσεις από 1.1.2020 έως 28.6.2022 και άρα οι πιθανότητες να ευδοκιμήσουν οι αγωγές, που θα καταθέσουμε).

β) Από την απόφαση δεν επηρεάζονται όσοι ιατροί υπηρετούν στο νοσοκομείο με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, ήτοι επικουρικοί και ειδικευόμενοι, για τους οποίος συνεχίζεται κανονικά η κατάθεση των αγωγών για το χρονικό διάστημα από 1.1.2020 έως 31.5.2022.

γ) Επί της ουσίας από σήμερα (σχηματικά από 1.7.2022) το μισθολόγιο με βάση το οποίο καταβάλλονται οι αμοιβές Σας είναι αντισυνταγματικό και θα πρέπει να ψηφισθεί νέο μισθολόγιο. Μέχρι την ψήφιση του και για κάθε μήνα, που περνά δικαιούστε αποζημίωση για τις περικοπές των τακτικών αποδοχών και εφημεριών, που θα υφίστασθε, η οποία μπορεί να διεκδικηθεί μέσω Αγωγής.

δ) Ανοίγει ο δρόμος και αυξάνονται οι πιθανότητες να δικαιωθούν όσοι είχαν συμμετάσχει στις αγωγές, που ασκήθηκαν από το γραφείο μας το 2018 κατά του νέου μισθολογίου και για τις οποίες είχαν εκδοθεί αποφάσεις από τα Δικαστήρια της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης, που ανέβαλαν μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

Σε πρακτικό επίπεδο μετά από νομική αξιολόγηση των ανωτέρω διαπιστώνονται τα ακόλουθα:

α) Όσοι Ιατροί κλάδου ΕΣΥ συμμετείχαν στην Αγωγή του γραφείου μας το 2018 κατά του νέου μισθολογίου ή στράφηκαν με οποιοδήποτε άλλο δικηγορικό γραφείο κατά του νέου μισθολογίου, θεωρούμε ότι υπάρχει πιθανότητα να δικαιωθούν για το χρονικό διάστημα από 1.1.2020 έως 31.5.2022, οπότε προτείνουμε να συμμετέχουν παρά την απόφαση του Συμβουλίο της Επικρατείας, διότι αποτελούν μια ειδικότερη περίπτωση.

β) Όσοι Ιατροί κλάδου ΕΣΥ επιθυμούν να μην συμμετέχουν στις Αγωγές, που θα κατατεθούν μπορούν να προσέλθουν στο γραφείο μας, κατά τις απογευματινές ώρες και για ολόκληρη την επόμενη βδομάδα (4 με 8 Ιουλίου) για να παραλάβουν τα έγγραφά τους και να τους επιστραφεί το ποσό, που έδωσαν για τα έξοδα.

γ) Για όσους Ιατρούς κλάδου ΕΣΥ επιθυμούν παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να συνεχίζουν τη διεκδίκηση των αναδρομικών τους έως 31.5.2022, με την προοπτική μιας μελλοντικής μεταβολής της νομολογίας, το γραφείο μας θα προχωρήσει στην κατάθεση Αγωγών όπως ήταν προγραμματισμένο.

δ) Η κατάθεση των Αγωγών για τους επικουρικούς και τους ειδικευόμενους συνεχίζεται, όπως ήταν προγραμματισμένο.

ε) Για το διάστημα από 1.7.2022 και μέχρι την ψήφιση νέου μισθολογίου, προτείνουμε να κατατεθούν Αγωγές κατά του νέου μισθολογίου, ώστε να εξασφαλιστούν τα ποσά, που προκύπτουν από εδώ και πέρα. Αν δεν ψηφισθεί νέο μισθολόγιο μέχρι την 31.12.2022, η πρώτη Αγωγή θα ασκηθεί εντός του Ιανουαρίου του 2023 και θα αφορά από 1.7.2022 έως 31.12.2022. Όσοι Ιατροί επιθυμούν μπορεί να κρατηθεί η συμμετοχή τους για την Αγωγή, που θα ασκηθεί τον Ιανουάριο του 2023.

 

Παρακαλούμε όσοι Ιατροί Κλάδου ΕΣΥ συνεχίσουν με την κατάθεση Αγωγών  καθώς και όλοι οι ειδικευόμενοι και επικουρικοί να μας αποστείλουν τις βεβαιώσεις, που εκδίδονται από την υπηρεσία, για την μισθολογική τους εξέλιξη και την τιμολόγηση των εφημεριών, ώστε να ολοκληρωθεί η σύνταξη των Αγωγών.

 

Με εκτίμηση

 

Οι Δικηγόροι

Καβάλα, 29.6.2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου