Ο νέος οργανισμός αφού κυοφορήθηκε για πάνω από 1,5 μήνα και αφού κάτω από πιέσεις αναθεωρήθηκε δύο φορές εγκρίθηκε σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου την 21-10-2011 .Το Δ.Σ. ακύρωσε ουσιαστικά όλες τις διαδικασίες που είχαν ακολουθηθεί και απαξίωσε τα θεσμικά όργανα του Νοσοκομείου μια και ο Νέος Οργανισμός καμία σχέση δεν έχει με τις προτάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής . Υπό τον απροσδιόριστο όρο "ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ" ,που ο καθένας μπορεί να τον ερμηνεύσει κατά τον δοκούν, επέρχονται μεγάλες αλλαγές στην Ιατρική Υπηρεσία και υποθηκεύεται το μέλλον πολλών τμημάτων . Είναι προφανές ότι η "εφημερία Τομέα " είναι προ των πυλών και το πρώτο καθοριστικό βήμα γίνεται μέσου του νέου οργανισμού . Σαρωτικές αλλαγές γίνονται και στην Νοσηλευτική υπηρεσία ενώ μετά από προσαρμογή στον νέο αριθμό κλινών (420 αντί για 500) μειώνεται ο αριθμός των προβλεπόμενων θέσεων για τους εργαζόμενους.
Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια :
Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια :
- Τι σημαίνει συλλειτουργεία και γιατί χρησιμοποιείται ένας τόσο αμφιλεγόμενος όρος χωρίς καμμία διευκρίνηση ; Προφανώς και δεν αφορά την δυνατότητα διάχυσης του Νοσηλευτικού προσωπικού σε μεγαλύτερα τμήματα ,όπως ο Διοικητής του Νοσοκομείου λέει , μια και τα του Νοσηλευτικού προσωπικού καθορίζονται ξεχωριστά στο κεφάλαιο που αφορά την Νοσηλευτική υπηρεσία . Κάτω από ποιό πλαίσιο θα γίνει η "συλλειτουργεία" και τι αυτό μπορεί να σημάνει για την ύπαρξη των κλινικών στο μέλλον , για την θέση και εξέλιξη των ειδικών γιατρών και το πλαίσιο εργασίας και εκπαίδευσης των ειδικευομένων ;
- Με ποιά κριτήρια επιλέχθηκαν οι κλινικές ;
- Γιατί αγνοήθηκε τελείως η άποψη της Επιστημονικής Επιτροπής ;
- Ποιοί και με ποιό θεσμικό ρόλο διαμόρφωσαν την απόφαση αυτή ;
- Είναι δυνατόν να διαμορφώνονται οι κανόνες ύπαρξης και λειτουργίας των κλινικών αποκλειστικά με αριθμητικά κριτήρια ( κατ'ελάχιστον 20 κλίνες) ;
Ας δούμε τι σημαίνει μέχρι τώρα το σχέδιο των συγχωνεύσεων για το Νοσοκομείο της Καβάλας:
- Χάθηκαν 80 οργανικές κλίνες.
- Μειώθηκαν κατά ~70 οι θέσεις των εργαζομένων στο Νοσοκομείο.
- Συγχωνεύθηκε το σύνολο σχεδόν των κλινικών του Νοσοκομείου με τρόπο και μέθοδο που δημιουργεί τεράστια ερωτήματα .
- 6 κλίνες του Νοσοκομείου παραχωρήθηκαν σε ιδωτικές εταιρείες
Πολύ σύντομα θα δούμε :
- τι θα συμβεί με τις θέσεις των ειδικευομένων μετά την προσαρμογή που θα υποστούν με βάση τον νέο Οργανισμό ;
- τι θα συμβεί με τον τρόπο εφημέρευσης του Νοσοκομείου ;
Τσαρίδης Στάθης
Πρόεδρος ΕΓΕΣΥΚ
Για να δείτε τα σημαντικότερα σημεία του νέου οργανισμού κάντε κλικ εδώ
Η με συνοπτικές διαδικασίες αλλαγή, του πρόσφατα διαμορφωμένου Οργανισμού του Νοσοκομείου, με την νέα εκτρωματική μορφή που εν κρυπτώ κυοφορήθηκε, συντάχτηκε και ούτε καν ανακοινώθηκε στα υπεύθυνα θεσμικά όργανα του Νοσοκομείου (ΕΓΕΣΥΚ, Σωματείο Νοσηλευτών, Επιστημονική Επιτροπή) αναδεικνύει την βαθύτατη κρίση πολιτικής διαχείρισης του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα:
ΑπάντησηΔιαγραφή- Αξιοπιστίας: πριν δυο εβδομάδες καθορίστηκε με την συμμετοχή Διοίκησης, Επιστημονικής Επιτροπής, ΕΓΕΣΥΚ ο νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου, ο οποίος πετάχτηκε στα σκουπίδια λίγες μέρες αργότερα κατόπιν οδηγιών άνωθεν, ανάλογα με την κατάσταση, το θυμικό και την ημερήσια διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
- Δημοκρατικής διαχείρισης: πλήρης προσβολή και απαξίωση των διαδικασιών των υπεύθυνων θεσμικών οργάνων εντός του Νοσοκομείου, τα οποία αναπληρώνονται σύμφωνα με το νέο ήθος και τις παλιές καλές συνήθειες με τους εκάστοτε «αξιόπιστους» καλά προσκείμενους στα Διοικητικά γραφεία ημετέρους….
- Επιστημονικής τεκμηρίωσης: Χωρίς καμία επιστημονική λογική, στοιχειοθέτηση, πραγματογνωμοσύνη, λαμβάνονται αποφάσεις για την συνολική ιατρική και νοσηλευτική λειτουργία του Νοσοκομείου, ελαφρά τη καρδία, που θα καθορίσουν το επίπεδο παροχής υπηρεσιών για τις επόμενες δεκαετίες. Ορίζονται Τμήματα σε κάθε Τομέα που οφείλουν να «συλλειτουργούν», ενώ η εξειδίκευση των ιατρών που τα αποτελούν δεν έχουν καμία συγγένεια (Παθολόγοι-Ρευματολόγοι, Παθολόγοι-Νεφρολόγοι, Καρδιολόγοι-Νευρολόγοι, Χειρουργοί-Ουρολόγοι). Ταυτόχρονα αφήνει ανέγγιχτα τα Τμήματα ομοειδών ειδικοτήτων. Μοναδικό κριτήριο, η ανάγκη να εμφανίζονται όσο γίνεται λιγότερα Τμήματα, δήθεν συλλειτουργούντα με κριτήριο…. αν γειτονεύουν χωροταξικά. Απώτερος εξαγγελθείς στόχος, η με κάθε τρόπο συμπίεση του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού έξω από κάθε ιατρικό και εργασιακό κανόνα, ώστε να καλύπτουν ταυτόχρονα πλέον του ενός Τμήματος, στη σύγχρονη εποχή των περικοπών, της ερήμωσης των Νοσοκομείων από προσωπικό, της ολοένα και περισσότερο επικίνδυνης, εξαθλιωμένης ιατρικής και νοσηλευτικής εργασίας. Αυτό επιβάλλει η πολιτική υγείας εκ του ασφαλούς, επί χάρτου, από επιτροπές «εξ Εσπερίας σοφών» των κεντρικών γραφείων των Αθηνών που ουδέποτε είδαν Ελληνικό Νοσοκομείο εκ των έσω.
- Σχεδιασμού: Κεντρικά διαχειριζόμενα ημισχέδια, χωρίς καμία καταγραφή των ιδιαίτερων αναγκών κάθε περιοχής, χωρίς καμία αντίληψη του έργου και των ιδιαιτεροτήτων των Τμημάτων, χωρίς κανέναν ποιοτικό έλεγχο και αξιολόγηση της εργασίας που το καθένα εκπληρώνει. Απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης, απουσία οργανωμένων Τμημάτων επειγόντων περιστατικών, Νοσοκομεία επι χρόνια αφημένα, παρατημένα στα μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Όλα μπαίνουν πλέον στο μύλο και αλέθονται με μόνο κριτήριο το τσουβάλιασμα των πάντων χωρίς κανόνες και όποιος αντέξει….
Οι Νοσοκομειακοί ιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ οφείλουν να αντιδράσουν στον βήμα-βήμα σχεδιασμό της πλήρους εξαθλίωσής τους. Αφού έχουν πληγεί πολλαπλώς και σε ιδιαίτερα σοβαρό βαθμό όπως και όλος ο Ελληνικός λαός από την πολιτική του μνημονίου, καλούνται πλέον να διαχειριστούν την δημόσια υγεία σε ένα κλίμα πλήρους εγκατάλειψης, επικίνδυνης και ανασφαλούς εργασίας και συνεχούς δυσφήμησης του έργου που ηρωικά τις περισσότερες φορές παράγουν.
Οφείλουν να καταθέτουν μαζικά αιτήματα ποιοτικής αναβάθμισης της εργασίας των και περιφρούρησης της ελάχιστης ασφαλούς για τους ασθενείς και τους ιδίους παροχής υπηρεσιών. Να συσπειρωθούν γύρω από τις Ενώσεις τους, να ζητούν πιεστικά την αναβάθμιση των Τμημάτων στα οποία εργάζονται προς την κατεύθυνση της ποιοτικής παροχής υπηρεσιών Υγείας και να σταθούν μαζικά αντίθετοι στις επικίνδυνες λογικές ισοπέδωσης. Τέλος, να δημοσιοποιούν προς τις τοπικές κοινωνίες και να αποκαλύπτουν τις συνέπειες των νέων μέτρων, νομοσχεδίων, αναδιαρθρώσεων που επιχειρούνται αναδεικνύοντας την επικινδυνότητά τους και την λογική της συνολικής υποβάθμισης του ΕΣΥ.
Γιάννης Παπαδόπουλος
Γραμματέας ΕΓΕΣΥΚ
Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου ΓΝ Καβάλας