Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Η θέση της ΟΕΝΓΕ για το φάρμακο


Η ιατρική συνταγογράφηση οφείλει να γίνεται αποκλειστικά με όρους επιστημονικής και κοινωνικής ευθύνης και πάντοτε προς το συμφέρον του ασθενούς. Κάθε άλλο κριτήριο είναι απορριπτέο.
Με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση αυτός που αποφασίζει για το φαρμακευτικό σκεύασμα δεν είναι ούτε ο γιατρός ούτε ο φαρμακοποιός, αλλά το κράτος με λογιστικά εξωεπιστημονικά κριτήρια.
Το μεγάλο ζήτημα με τη δραστική ουσία είναι ποιός είναι υπεύθυνος για την φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς. Θεωρούμε πως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την σχέση γιατρού-ασθενούς και η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι  της ιατρικής θεραπευτικής λειτουργίας. Ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που έχει την ευθύνη και οφείλει να ελέγχει την αποτελεσματικότητα και τις πιθανές παρενέργειες ενός φαρμακευτικού σκευάσματος και είναι αδύνατον ο θεράπων ιατρός να μη γνωρίζει ποιο ακριβώς σκεύασμα λαμβάνει ο ασθενής του και αδιανόητο κάποιος άλλος ν΄ αλλάζει το σκεύασμα σε κάθε επίσκεψη του ασθενούς στο φαρμακείο.
Οι αντιδεοντολογικές πρακτικές συναδέλφων και η διαπλοκή του ιατρικού σώματος με τις φαρμακευτικές εταιρίες έχουν πλήξει σοβαρά την εικόνα του ιατρικού σώματος και είναι απολύτως καταδικαστέες. Η ΟΕΝΓΕ υπερασπίζεται σθεναρά το δικαίωμα των λειτουργών της υγείας να ζουν με αξιοπρέπεια μόνο από τις νόμιμες αμοιβές τους, ταυτόχρονα όμως δεν αποδέχεται την τεχνητή διόγκωση των υπαρκτών φαινομένων και την υποκριτική επίκληση τους απ΄ αυτούς που με τις πράξεις και παραλείψεις τους ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί:
1.- Την αντικατάσταση του σημερινού ανυπόληπτου ΕΟΦ από έναν φορέα που θα πραγματοποιεί πλήρη έλεγχο στα φαρμακευτικά σκευάσματα σε όλο το φάσμα κλινικών και  θεραπευτικών ιδιοτήτων και δεν θα περιορίζεται απλά στο γραφειοκρατικό επίπεδο ελέγχου φακέλου που υποβάλλει η φαρμακευτική εταιρεία ή ο εισαγωγέας.
2.- Τη δημιουργία Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας και Εθνικής Φαρμακαποθήκης οι οποίες προοπτικά θα καλύψουν τις ανάγκες της χώρας με αξιόπιστα σκευάσματα στα βασικά και ευρείας χρήσης φάρμακα, τα οποία θα προσφέρουν σε χαμηλές τιμές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου